Ποίος στο σύντροφον απλώνει χέρι, ωσάν να βοηθηθεί· ποίος τη σάρκα του δαγκώνει όσο που να νεκρωθεί.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ο ΓΡΙΒΑΣ ΔΙΕΤΑΞΕ: 'ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΣ ΤΕΡΑΣ' ( 03/12/14)


















Από αποχαρακτηρισμένα αρχεία των Βρετανών προκύπτει ότι ο Μακάριος ή Μούσκος είχε φυγαδευτεί απ'τους Βρετανούς σε μια απ'τις τότε αποικίες τους, στις Σεϋχέλλες. Ο Μακάριος ταξίδεψε στις Σεϋχέλλες τον Μάρτιο του 1956, έπειτα απ'την πρόσκαιρη κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών τον Δεκέμβριο του 1955. Ο προσωπικός φρουρός του, με καθυστέρηση 50 ετών, ομολόγησε πως 'δεν τον φρουρούσαμε επειδή ήταν φυλακισμένος. Τον φρουρούσαμε επειδή τον προστατεύαμε από άλλους να μην έρθουν να του κάνουν κακό'. Οιοσδήποτε αντιλαμβάνεται την δύναμη της διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική και τον τρόπο χειρισμού ανάλογων υποθέσεων ειδικότερα από αποικιοκρατικές δυνάμεις, εύκολα αντιλαμβάνεται πως οι Βρετανοί είχαν τους δικούς τους λόγους, ώστε ν'απομακρύνουν την δεδομένη χρονική περίοδο τον Μακάριο απ'την Κύπρο. Ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας Διγενής ήτο εκείνη την περίοδο ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ΕΟΚΑ επιθυμούσε να κυριαρχήσει πάνω στον ελληνικό πληθυσμό της Κύπρου και να επιβληθεί στην αριστερά που  προσπαθούσε να τορπιλίσει οιαδήποτε προσπάθεια για Ένωση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η ΕΟΚΑ έμελλε να γράψει χρυσές σελίδες δόξης για τον αγωνιζόμενο Ελληνισμό!

Οι Βρετανοί σπιλώνουν με κάθε ευκαιρία την ΕΟΚΑ και τον θρυλικό ηγέτη της, παρουσιάζοντας την ως μια 'τρομοκρατική οργάνωση'και τον Γρίβα ως έναν 'πολεμοκάπηλο εγκληματία'. Ο αρχιστράτηγος Sir John Harding, ισχυρίζονται οι Άγγλοι, πως αποτελούσε τον μεγαλύτερο αντίπαλο του ίδιου του Γρίβα στην Κύπρο, καθότι ο Μακάριος είχε φυγαδευτεί απ'τους ίδιους. Ο Γρίβας θέλησε να καταφέρει ένα διπλό χτύπημα στους καταπιεστές του κυπριακού Ελληνισμού. Εξοντώνοντας τον Harding οι Έλληνες της Κύπρου θα συντάσσονταν με θέρμη στον τραχύ αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο αγώνας τους θα αποκτούσε ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, θα έχαιρε περισσότερης υποστήριξης απ'τον πληθυσμό που διψούσε για αυτοδιάθεση και αποτίναξη του βρετανικού ζυγού. Ο Γρίβας ενεθάρρυνε την εναντίωση του πληθυσμού στον Κυβερνήτη. Στα γράμματα μίσους που του έστελναν, συχνά τον παρομοίαζαν με τον Τζένγκις Χαν, τον Ταμερλάνο και τον Χίτλερ. Περιγραφόταν πολύ συχνά ως 'τέρας που τα χέρια του έσταζαν αίμα'. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των Αθηνών εξέπεμπε για λογαριασμό του Γρίβα, ενώ το πρόγραμμά του απευθυνόταν στους Έλληνες της Κύπρου, μεταδίδοντας μηνύματα που εξέφραζαν το απύθμενο μένος της ΕΟΚΑ κατά του αποικιοκράτη Harding. Ο σχολιαστής ανέφερε: 'ο αρχιστράτηγος Harding κυβερνά τυραννικά, προβαίνει σε βανδαλισμούς περιουσιών Ελλήνων, ενώ εξωθεί τον πληθυσμό σε προδοσία της Ένωσης με την μητέρα Ελλάδα'.

Ήτο Σάββατο 26 Νοεμβρίου του 1955, οπόταν ο Harding γλίτωσε από βέβαιο θάνατο, αφού προηγουμένως επιχειρήθηκε η δολοφονία του. Ήτο το τιμώμενο πρόσωπο στην ετήσια φιλανθρωπική σύναξη που λάμβανε χώρα στο ξενοδοχείο Ledra Palace στην Λευκωσία, όπου εδρεύει σήμερα ο σταθμός των Ηνωμένων Εθνών. Ήσαν προσκεκλημένοι μονάχα τα σημαίνοντα μέλη της βρετανικής αυλής. Νωρίτερα στις 5:00 μμ είχε μεταδοθεί η ανακοίνωση του μέσω ραδιοφώνου πως θα τίθετο η μεγαλόνησος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ η άφιξη του στον χώρο συναθροίσεως παρουσίασε σημαντική καθυστέρηση για την αποφυγή ή την ματαίωση κάποιας δολοφονικής ενέργειας που πιθανότατα θα πραγματοποιούταν εναντίων του. Ο Ιωάννης Παφίτης προοριζόταν να είναι ο δολοφόνος του Harding. Ήταν υπάλληλος του ξενοδοχείου και είχε περάσει λαθραία μέσα σ'αυτό δύο χειροβομβίδες σε ένα καλάθι πορτοκαλιών προκειμένου να εκτελέσει την αποστολή του. Ενώ ο χορός ήτο σε εξέλιξη, έκοψε την ηλεκτροδότηση του ξενοδοχείου, έδρασε στο σκοτάδι και εκτόξευσε τις δύο χειροβομβίδες προς το μέρος του Harding. O Charles Foley, εκδότης των Times της Κύπρου, ανέφερε πως αρκετοί προσκεκλημένοι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου της συζύγου του Επιτρόπου της αστυνομίας της Κύπρου, δίχως ωστόσο να υπάρξουν θύματα. Οι Times του Foley έγραψαν την επόμενη ημέρα: 'Κατόπιν της εκρήξεως, η Βασιλική Μπάντα της Βρετανίας έπαιζε το 'Glasgow Belongs To Me'και ενώ όλοι παρίσταντο επιθυμούσαν να συνεχίσουν να χορεύουν, το βρεγμένο πάτωμα το καθιστούσε δύσκολο. Έπειτα τραγούδησαν το 'God Save the Queen'και έκαναν διάλειμμα για να πάρουν κάποιο ποτό'. Ο Ιωάννης Παφίτης συνελήφθη απ'την αστυνομία, ανακρίθηκε, ενώ μετέπειτα αφέθηκε ελεύθερος. Έκτοτε, άγνωστο είναι τι του συνέβη. Ελάχιστα είναι γνωστά γι'αυτόν και την αντάρτικη δράση του.

Έπειτα απ'αυτή την εξέλιξη, ο Γρίβας έλαβε υπ'όψιν του όλες τις μεθόδους με τις οποίες θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του. Αρχικώς, θεώρησε πρέπον να τοποθετήσει εντέχνως έναν ελεύθερο σκοπευτή στην ταράτσα του ελληνικού προξενείου που βρισκόταν απέναντι απ'την αγγλική πρεσβεία, ώστε να τον πυροβολήσει και να τον πλήξει καίρια κατά την κυριακάτικη έξοδό του απ'την πρωινή υπηρεσία. Το σχέδιο έμελλε να τεθεί σε εφαρμογή στις 21 Μαρτίου του 1956, έχοντας την φορά αυτή ενώ στο ρόλο του εκτελεστή θα ήτο ο Νεόφυτος Σοφοκλέους, ο οποίος είχε στρατολογηθεί απ'την ΕΟΚΑ τον προηγούμενο Ιανουάριο. Ο Γρίβας, φύσει ατρόμητος και αποφασιστικός είχε προειδοποιήσει ανοικτά τον Harding μέσω της ρίψης προκηρύξεων στους δρόμους της πρωτεύουσας της Κύπρου, στις οποίες αναγραφόταν απειλητικά: 'Θα σας τσακώσουμε, ακόμα και αν είστε στο κρεβάτι σας'. Ο Harding είχε χάσει την ψυχραιμία του. Ανταπάντησε ως εξής: 'Αν προβούν σε οιαδήποτε πράξη βίας εναντίων ημών, θα έχουν ν'αντιμετωπίσουν τον στρατό μου και αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση'. Ο 20χρονος Σοφοκλέους ήτο φύλακας των γατιών στο Κυβερνείο. Είχε προσληφθεί το 1955 απ'τον προηγούμενο Κυβερνήτη, τον Sir Robert Armitage, τον οποίο διαδέχτηκε ο Harding. Ο Armitage είχε αδυναμία στις γάτες και ο Σοφοκλέους ήτο ο κατάλληλος άνθρωπος να φροντίσει τις Benji και Poo, κάτι που τον ευχαριστούσε ιδιαίτερα. Τον Μάρτιο του 1956 ετέθη εκ νέου στην υπηρεσία του Κυβερνήτη Harding. Οι Βρετανοί φρουροί που στέκονταν στην πύλη του Διοικητηρίου δεν πραγματοποιούσαν τον στοιχειώδη έλεγχο στον Σοφοκλέους, ως όφειλαν, κατά την είσοδο και κατά την έξοδό του απ'τον χώρο στον οποίο προσερχόταν με ποδήλατο. Ο Σοφοκλέους θεωρούταν οικείο πρόσωπο και αυτό του έδινε πολλά πλεονεκτήματα. Ο ίδιος, άγνωστος κατ'ουσίαν στους Βρετανούς, κουβαλούσε κάτω απ'τα ρούχα του μια βόμβα και τον πυροκροτητή δεμένα στο σώμα του. Οι Ιάκωβος Πατάτσος και Σταύρος Στυλιανίδης είχαν κατασκευάσει την βόμβα που μετέφερε ο Σοφοκλέους. Αμφότεροι ήσαν μέλη των ταγμάτων θανάτου της ΕΟΚΑ στην Λευκωσία.

Όλως παραδόξως, ο Σοφοκλέους, καθότι υπηρέτης, είχε πρόσβαση στην κρεβατοκάμαρα του Harding. Στα κρυφά δημοσιευμένα απομνημονεύματά του, ο Francis Noel Baker, ένας βουλευτής των Εργατικών που έβλεπε με συμπάθεια τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων της Κύπρου, γράφει: 'Ο Σοφοκλέους τοποθέτησε την βόμβα κάτω απ'το στρώμα του κρεβατιού του Harding, καβάλησε αμέσως το ποδήλατό του. Έκτοτε δεν τον είδε κανείς για πολλά χρόνια'. Η βόμβα ήταν ένα χάρτινο δέμα καφετί χρώματος και είχε το μέγεθος ενός κανονικού βιβλίου, με την διαφορά ότι εξείχε ένας μικρός σωλήνας απ'την μια μεριά. Ήταν προγραμματισμένη να μην εκραγεί κατά την διάρκεια της νυκτός, ωστόσο ο εν λόγω μηχανισμός απαιτούσε μια σταθερή θερμοκρασία δωματίου της τάξεως 67F, πράγμα που δεν γνώριζαν οι κατασκευαστές της και ο ίδιος ο Σοφοκλέους. Ο Harding είχε το κουσούρι να κοιμάται με ανοικτά τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της νυκτός. Εκείνη η νύκτα ήτο κατά πολύ πιο δροσερή ως και παγερή απ'τις υπόλοιπες και η θερμοκρασία έπεσε αρκετά κάτω από την απαιτούμενη θερμοκρασία ώστε ο μηχανισμός να εκραγεί με επιτυχία. Το επόμενο πρωί, κατά την καθαριότητα ρουτίνας του δωματίου όπου διέμενε ο Harding, ο δεκανέας Welch των Βασιλικών Τυφεκιοφόρων και επικεφαλής των Γρεναδιέρων ανακάλυψε την βόμβα. Σύμφωνα με την μαρτυρία του  Noel Baker, η σύζυγος του Harding, εκείνη την στιγμή έγραφε στο μπουντουάρ της δίπλα στην κρεβατοκάμαρα όταν ο δεκανέας Welch φώναξε: 'Υπάρχει μια βόμβα στο κρεβάτι σας, κυρία μου'!
Εκείνη ανταπάντησε βλακωδώς: 'Μην είσαι πια τόσο ανόητος. Επίτρεψε μου να ολοκληρώσω τις επιστολές μου'.

Οι δύο στρατιώτες κάλεσαν αμέσως τον ανθυπολοχαγό Michael Buckley του Συντάγματος του Norfolk της Βασιλικής Φρουράς, ώστε να περισυλλέξει την βόμβα με ένα φτυάρι. Αφού την έβγαλε στον κήπο, την πέταξε σε μια τάφρο. Ύστερα από τρία δευτερόλεπτα η βόμβα εξερράγη. Η έκρηξη ήτο τέτοιας ισχύος που θα μπορούσε να ισοπεδώσει όλο το κυβερνητικό κτήριο. Ο Harding αφού ενημερώθηκε για την βόμβα και την εξέλιξη της, είπε: 'Αυτό κι αν είναι αστείο. Σήμερα που είχα μια βόμβα κάτω απ'το στρώμα μου έκανα τον καλύτερο ύπνο. Συνέχισε λέγοντας: 'Μου μετέφεραν μια ιστορία που αφορά μια πριγκίπισσα που δεν μπορούσε να κοιμηθεί εξαιτίας της υπάρξεως ενός μπιζελιού κάτω απ'το στρώμα της. Μου προκαλείται σύγχυσις'. Κατόπιν αυτού του γεγονότος, απέλυσε τους 12 Ελληνοκύπριους υπηρέτες του, παρ'όλο που όλοι τους είχαν επιδείξει αφοσίωση στην πολυετή υπηρεσία τους στο Κυβερνείο. Ο επικηρυγμένος πια Σοφοκλέους με 12.000 δολάρια, κατέφυγε στα βουνά της Κύπρου, πλαισιώνοντας τις αντάρτικες ομάδες της ΕΟΚΑ υπό τον Γρίβα. Ο Γρίβας ήτο αποφασισμένος να κλιμακώσει την σύγκρουση, καθώς έθετε στο στόχαστρό του και την τουρκική μειονότητα. Ο υποστράτηγος Kendrew περιέγραφε τον Γρίβα ως έναν παράφρονα θρησκόληπτο και αδίστακτο άνθρωπο που μισούσε παθολογικά τους Κομμουνιστές. Το προδοτικό ΑΚΕΛ συντάχθηκε με την άποψη του Kendrew. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ ανέφερε πως 'από συστάσεως της ΕΟΚΑ, η κατάσταση στην Κύπρο κατέστη ανεξέλεγκτος'. Για να συνεχίσει λέγοντας: 'Το ΑΚΕΛ διαφωνεί κάθετα με την τακτική του ένοπλου αγώνος της ΕΟΚΑ, καθότι αυτή η επιλογή θα οδηγήσει τον κυπριακό λαό σε αδιέξοδες καταστάσεις και περιπέτειες'.

Στην Κυθρέα, τέσσερις αντάρτες της ΕΟΚΑ , έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα από μαύρες μάλλινες κουκούλες, μπούκαραν μέσα στην Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου κατά τη διάρκεια εργασιών και φώναξαν στους 40 παριστάμενους: 'Όλοι όρθιοι και με τα χέρια στον τοίχο'.  Τότε, ένας εξ αυτών, πυροβόλησε θανάσιμα τον Μανώλη Πιερίδη που έψελνε εκείνη την ώρα κάποιο απόσπασμα απ'το Ευαγγέλιο, με το αιτιολογικό της συμπάθειας του προς τους Βρετανούς. Τα δύο απ'τα τέσσερα παιδιά του έζησαν την φρίκη να δουν τον πατέρα τους να πεθάνει ενώπιόν τους. Το απόγευμα της Κυριακής 15 Απριλίου του 1956, ο Κυριάκος Αριστοτέλους, ένας Ελληνοκύπριος αξιωματικός, κατευθυνόταν προς ένα ιδιωτικό μαιευτήριο στη Λευκωσία για να πληρώσει την καθημερινή επίσκεψή του στη γυναίκα του και τον πέντε-ημερών υιό του. Ξάφνου, τρεις ένοπλοι που κρατούσαν δύο πιστόλια και ένα όπλο Sten, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν στο γραφείο του ιατρού καλώντας τον να πάρει απόσταση απ'τη σύζυγό του, ενώ τραυμάτισαν και τον ιατρό. Αν ζούσε ο νεαρός αξιωματικός θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος Κύπριος γεννημένος Επίτροπος της αστυνομίας, ανέφεραν οι συγκλονισμένοι συνάδελφοί του. Κατά τη διάρκεια της σχετικά σύντομης θητείας των 14 ετών, κέρδισε όχι λιγότερους από 44 επαίνους από τον Επίτροπο της αστυνομίας, εκτός από δύο που έλαβε απ'τον Κυβερνήτη. Στην Βασιλεία, οι Ελληνοκύπριοι επέδραμαν κι άφησαν ξοπίσω τους 21 Τούρκους τραυματίες. Λίαν συντόμως, μόλις στις 23 Απριλίου του 1956, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο κύριος κατασκευαστής βομβών, συνελήφθη καθώς αυτός και ένας άλλος προσπάθησαν να δολοφονήσουν έναν Ελληνοκύπριο αστυνομικό έξω από το κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Λευκωσίας. Ο Nihat Vasif, ένας Τούρκος αξιωματικός πυροβολήθηκε θανάσιμα, καθώς προσπάθησε να συλλάβει τον Πατάτσο καθώς ανέβαινε στο ποδήλατό του, το οποίο ήτο και το κύριο μέσο μεταφοράς των ανταρτών-μελών της ΕΟΚΑ. Ο Σταύρος Στυλιανίδης, ο δεύτερος κατασκευαστής βομβών, απεβίωσε στο νοσοκομείο της Λευκωσίας στις 19 Φεβρουαρίου του 1957, καθώς μετέφερε εκρηκτικά που είχε παρέλθει η ημερομηνία τους στο μυστικό παρασκευαστήριο του. Ο θάνατός του θεωρήθηκε 'αυτοτραυματισμός'.

Ο ανθυπολοχαγός Buckley ανήλθε στην ιεραρχία του στρατού για την ανδρεία που επέδειξε στην περίπτωση της βόμβας στην κρεβατοκάμαρα του Harding, ενώ απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2005. Τον Ιανουάριο του 1957, ο Νεόφυτος Σοφοκλέους τέθηκε επικεφαλής της ομάδας, 'για πρώτη φορά ως αρχηγός ανταρτών'είπε περιπαικτικά ο Γρίβας. Ο Σοφοκλέους συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα στο όρος Τρόοδος στην διάρκεια της επιχείρησης Bullfinch στις 4 Απριλίου, ενώ απελευθερώθηκε για ν'αποχαιρετίσει τον Μάρτιο του 1959 τον Συνταγματάρχη Γρίβα εξαιτίας των συμφωνιών που υπογράφτηκαν στο Λονδίνο. Αφότου η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της τον Αύγουστο του 1960, ο Σοφοκλέους και άλλα παλικάρια της ΕΟΚΑ κατέλαβαν κυβερνητικές θέσεις. Ο πρώην υπηρέτης έγινε επιθεωρητής κάποιου ειδικού κλάδου της αστυνομίας της Κύπρου. Ο Noel Baker απολαμβάνοντας ένα ποτό στον κήπο του ξενοδοχείου Ledra Palace στην Λευκωσία με τον ήρωα της ΕΟΚΑ, τον Πολύκαρπο Γεωργιάδη, τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, συνάντησε εκ του σύνεγγυς και τον Σοφοκλέους.'Πως είναι ο John;' (αναφερόμενος στον Harding) είπε ο Σοφοκλέους, ζητώντας απ'τον Baker 'να μεταφέρει τις θερμές ευχές του στον Harding', ο οποίος παρεμπιπτόντως βρισκόταν ήδη στην Βρετανία. Ο Robert Taber στο έπος 'Ο Πόλεμος του Ψύλλου'αναφέρει πως ο Γρίβας προέβη σε πλήγματα κατά 'στόχων ευκαιρίας'. Σε ένα άλλο σημείο αναφέρει: 'Την Πρωτοχρονιά του 1956, ο Χάρτινγκ ανάγγειλε ραδιοφωνικά την πρόβλεψή του-ότι οι “οι μέρες της ΕΟΚΑ είναι μετρημένες”, για να διαψευστεί λίγο αργότερα απ'τα ίδια τα γεγονότα...

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΤΥΡΑΝΝΙΑ.

ΤΟΥ ΑΝΤΡΕΙΩΜΕΝΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΛΟΓΙΕΤΑΙ!

ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΩΣ ΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΟΚΑ!